Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ki a Király

Német juhászkutya - a szolgálati kutyák koronázatlan királya
Kategória: Fajtaismertető


 
A szolgálati kutyák koronázatlan királya
 
 
A világon szinte minden munkakutyával kapcsolatos felsorolás a német juhászkutya-fajtával kezdődik. Mint a neve is jelzi ez a fajta, Németországból származik. Max von Stephanitz lovaskapitány pásztorkutyákból, céltudatos szakértelemmel tenyésztette ki a fajtát. 1899-ben fogadták el a ma is érvényben lévő standardját. A világ szinte minden rendvédelmi szerve alkalmazza a fajta egyedeit, elsősorban sokoldalúsága miatt. Tökéletes családi kutyaként, eredményes szolgálati-sportkutyaként, mentő-vakvezető kutyaként. Az első világháborúban is hatalmas szerepet játszott. Hazánkban is a legnépszerűbb, legnagyobb egyedszámban alkalmazott szolgálati kutya. A fajta sokoldalúsága a német juhászkutya jelene és jövője is. Szaglása, hallása, látása tökéletes, fájdalomtűrő képessége jó, bátorsága megjelenése tiszteletet parancsoló. Fizikai adottságai, terhelhetősége jó. A kitenyésztésénél erre nagyon ügyeltek, például az első német juhászkutyák akár 100 km-t is képesek voltak megállás nélkül leküzdeni.
A jó tulajdonságai miatt a speciális egységeknél is kedvelt fajta. A fajta több egyedét is lehet gond nélkül együtt tartani. Szőrzete: sima- félhoszzú, aljszőrzettel ellátott, tehát rideg körülmények között is tartható. A melegben is jól teljesít, de a túlhevülésére figyelni kell.  Kiegyensúlyozott idegrendszerének köszönhetően nem „egygazdás” kutya, megfelelő foglalkoztatottsággal tűri a gazdaváltást is. Az emberrel jól kommunikál, a szemében értelem tükröződik.
 
Hozzáértő kezekben gyorsan tanul, jól képezhető, jól motiválható, a már rögződött rossz cselekvésfolyamatok javíthatóak.
Alapvetően barátságos, ha szocializált, de idegenekkel szemben bizalmatlan. Bátran harcol, menekülő személy elfogásakor gyors, magabiztos, fogása erős. Eredményessége gyorsaságában rejlik, ha fizikailag edzésben tartjuk, komoly átütőerőt képvisel. Egy jó erőben lévő német juhász elől gyalogszerrel, kerékpárral szinte lehetetlen elmenekülni.
Élelmezése különösebb gondot nem okoz, nem válogatós, nem habzsol, a nagy energiatartalmú tápokat jól bírja. Azonban nagy testű kutya, gyomra egy ponton van felfüggesztve, ezért gyomorcsavarodásra hajlamos, de átgondolt élelmezéssel ez szinte kizárható. Betegségekkel szemben ellenálló, tartása nem igényel speciális körülményeket.
A fajta bemutatásánál azonban negatívumként meg kell említenem, hogy a tapasztalat azt mutatja, hogy a fajta tenyésztése erősen a küllem irányába tolódik, a munka vérvonal a háttérbe, szorul. Pedig a „német juhászkutya – tenyésztés munkakutya tenyésztés, és mindig annak kell maradnia, különben többé már nem német juhászkutya-tenyésztés „Max von Stephanitz. Sajnos a pénzorientált „eredményes” küllemtenyésztésnek köszönhetően sok egyed ideggyenge, nem terhelhető, félénk vagy idiopatikusan agresszív, depressziós, egészségügyi, örökölt betegségben szenved. (a leggyakrabban előforduló öröklődő betegség a csípőízületi diszplázia) Azt is mondhatnám, hogy úgy kell keresni az egészséges stabil egyedeket a fajtán belül. Tizenöt – húsz évre visszatekintve, a fajta méretei a küllemtenyésztőknek köszönhetően nagymértékben csökkent a tiszteletet parancsoló megjelenése kárára. A német juhászkutyát ez idő tájt a köznyelv farkas kutyának nevezte helytelenül, megjelenése miatt a vadon élő farkassal azonosították. Pedig a farkashoz annyi köze van, mint a tacskónak, hiszen valamennyi kutya őse a farkas. A” felelős „tenyésztők ugyan megpróbálták farkassal javítani, nemesíteni a fajtát, de ez hiábavaló próbálkozásnak bizonyult.
Elnézést kell kérnem azoktól a felelős, szakértő tenyésztőktől, akik a munkakutya vérvonalat örökítik, de szerintem ők is azt tapasztalják, hogy a munka vérvonal háttérbe szorul. Pedig a német juhász sikere a munka vérvonalban rejlik, tehát a fajta jövője az ő kezükben van.
Megfigyelhető azonban az is, hogy a német juhász életciklusa csökken, ha mindenféle egészségügyi probléma, panasz nélkül eléri a nyolc – kilencedik évét, meg lehetünk elégedve. Itt kell felelős gazdaként eljárni és a szolgálati feladatait beszüntetni, a kutyát nyugdíjba küldeni. Ami korban ez felett van az a kutyának és a gazdának kegyes ajándék.
Összefoglalva a német juhászt a sokoldalúsága, kezdeményezőkészsége, tanulékonysága, munkakedve, tette a szolgálati kutyák „koronázatlan királyává”.
 
Leggyakrabban előforduló színe fekete – rajzos
A fekete – rajzos, a legnagyobb egyedszámban van szolgálatban az egész világon.

 
 
Ordas, amit a laikusok a farkassal azonosítanak. A fajtán belül kiemelkedő őrző-védő tulajdonságokkal rendelkezik, munkabírása szinte határtalan.

 
 
Fekete, egyedszáma a fajtán belül kisebb, színe miatt a nagy meleget nehezen tűri.